Κατηγορίες
Περιλαμβάνοντας την Αναπηρία στην Εκπαίδευση

Δραστηριότητα 1η: Γνωριμία με την αναπηρία μέσω ερωτήσεων.

Στόχοι:

  1. Κατανόηση ότι το πρόσωπο είναι κάτι διαφορετικό από την αναπηρία
  2. Κατανόηση της διαβίωσης σε συνθήκες αναπηρίας
  3. Σύσφιξη δεσμών με μέλη της κοινότητας

Περιγραφή:

Συχνά οι άνθρωποι έχουν ερωτήσεις σχετικά με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων με αναπηρία, οι οποίες αιωρούνται, αλλά ποτέ δεν τις εκφράζουν από ντροπή ή από φόβο. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι μια μέθοδος, η οποία επιτρέπει όλες τις ερωτήσεις να εκφραστούν και να σπάσουν τα στερεότυπα.

Προσκαλούμε ένα ή περισσότερους ανθρώπους με αναπηρία.

Φροντίζουμε ώστε οι παρευρισκόμενοι (προσκεκλημένοι και μαθητές) να κάθονται άνετα στον χώρο και προσφέρουμε ένα μικρό κέρασμα.

Ξεκαθαρίζουμε στους παρευρισκόμενους ότι η δραστηριότητα διέπεται από τους εξής κανόνες:

  1. Οι μαθητές μπορούν να θέσουν όποιες ερωτήσεις θέλουν.
  2. Οι ερωτώμενοι θα αποφασίσουν αν θα απαντήσουν ή όχι.
  3. Οι μαθητές θα πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλο και να μην κοροϊδεύουν κάποια ερώτηση ή απάντηση, όσο παράξενη και αν τους φαίνεται.

Οι συμμετέχοντες θέτουν τις ερωτήσεις που πάντα θα ήθελαν και δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία. Αυτό, ενδέχεται να οδηγήσει σε προσωπικές ερωτήσεις. Οι συντονιστές/εκπαιδευτές μπορούν να φροντίσουν ώστε η διαδικασία των ερωτήσεων και απαντήσεων να είναι ανάλογη με την ηλικία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων.

Είναι καλό να υπάρχει χρόνος και χώρος για αστεία!1

Θα είναι χρήσιμο κάποιος να κρατήσει σημειώσεις από τις ερωτήσεις και απαντήσεις, προκειμένου να ακολουθήσει συζήτηση. Στην συζήτηση μπορούν να αναπτυχθούν ιδέες και προτάσεις που ενδεχομένως θα βοηθούσαν τους ανθρώπους με αναπηρία να διαχειριστούν καλύτερα τα εμπόδια που ίσως αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή, το ενδεχόμενο κάποιος από τους συμμετέχοντες να έχει έναν άνθρωπο με παρόμοια αναπηρία στο οικογενειακό ή φιλικό του περιβάλλον κλπ.

Προετοιμασία:

Ενημερώνουμε τους προσκεκλημένους μας ότι ενδέχεται να δεχθούν ερωτήσεις, τις οποίες ίσως να μην θέλουν να απαντήσουν. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει απλώς να πουν ότι δεν επιθυμούν να απαντήσουν.

Προετοιμάζουμε μια σειρά ερωτήσεων, έτσι ώστε να τις υποβάλουμε στους προσκεκλημένους, δίνοτας το ‘εναρκτήριο λάκτισμα’ στην συζήτηση. Οι ερωτήσεις μπορούν να σχετίζονται με την αιτία της αναπηρίας των προσκεκλημένων, με τις δυσκολίες που πιθανόν να αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή, με τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει το κοινωνικό τους περιβάλλον, κλπ.

Δομή δραστηριότητας:

  1. Σπάσιμο πάγου
  2. Ερωτήσεις
  3. Συζήτηση
  4. Συμπεράσματα

Μετά την δραστηριότητα:

Συζητήστε με τα μέλη της ομάδας σας τι καινούργιο έχουν μάθει και αν έχει αλλάξει η εικόνα που είχαν για την αναπηρία. Συζητήστε σκέψεις, ιδέες και προτάσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να βελτιώσουν κάποιες συνθήκες, οι οποίες χρειάζονται βελτίωση.

1No Barriers, No Borders, SALTO Youth, p. 80


There is no ads to display, Please add some

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek
Powered by TranslatePress