Κατηγορίες
Περιλαμβάνοντας την Αναπηρία στην Εκπαίδευση

Δραστηριότητα 2η: Γνωριμία με δομές και υπηρεσίες που υποστηρίζουν ανθρώπους με αναπηρία.

Στόχοι:

  1. Ευαισθητοποίηση
  2. Κατανόηση την διαβίωσης σε συνθήκες αναπηρίας
  3. Σύσφιξη δεσμών με δομές της κοινότητας
  4. Κατανόηση του ρόλου των φορέων και των υπηρεσιών

Περιγραφή:

Επισκεφτείτε μια δομή της περιοχής σας που παρέχει υπηρεσίες σε ανθρώπους με αναπηρία.

Σε μικρές ομάδες, συζητήστε με τους ωφελούμενους της δομής για την καθημερινότητά τους, τα ενδιαφέροντά τους και ο,τιδήποτε επιθυμούν να μοιραστούν.

Προετοιμασία:

Επικοινωνούμε με την δομή και τους εκφράζουμε την επιθυμία μας να τους επισκεφτούμε με την ομάδα μας.

Συζητούμε με τους υπεύθυνους, ώστε να οριστεί ο χρόνος που είναι κατάλληλος, τόσο για τους ωφελούμενους της δομής, όσο και για την ομάδα μας.

Ζητούμε να μάθουμε λεπτομέρειες, σχετικά με το τι πρέπει να προσέξουμε και πώς θα πρέπει να προετοιμάσουμε καλύτερα την ομάδα μας.

Ενημερώνουμε τα μέλη της ομάδας μας για την επίσκεψη στην δομή και τους προετοιμάζουμε ανάλογα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την συζήτηση με τους υπεύθυνους της δομής.

Θα είναι χρήσιμο, να οριστούν από πριν κάποιοι μαθητές (ένας από κάθε ομάδα) οι οποίοι να κρατήσουν σημειώσεις από τις συζητήσεις που προηγήθηκαν. Τονίζεται ότι για λόγους ευγένειας και σεβασμού, είναι σημαντικό αυτό να γίνει μετά το πέρας της δραστηριότητας, αλλά όχι πολύ αργότερα, γιατί πολλές πληροφορίες που καταγράφονται στην βραχύχρονη μνήμη μας μετά από λίγο διαγράφονται. Οι σημειώσεις αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για την συζήτηση που θα ακολουθήσει. Επισημαίνεται, επίσης, ότι στις σημειώσεις δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα πραγματικά ονόματα των ωφελουμένων της δομής, γιατί ίσως να τεθεί θέμα παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ψευδώνυμα είτε αριθμοί, τα οποία κάποιος τρίτος δεν θα μπορεί να συνδέσει με τα πραγματικά πρόσωπα.

Δομή δραστηριότητας:

  1. Σπάσιμο πάγου
  2. Συζήτηση – επικοινωνία

Μετά την δραστηριότητα:

Συζητήστε με τα μέλη της ομάδας σας τι καινούργιο έχουν μάθει και αν έχει αλλάξει η εικόνα που είχαν για την αναπηρία. Συζητήστε σκέψεις, ιδέες και προτάσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να βελτιώσουν κάποιες συνθήκες, οι οποίες χρειάζονται βελτίωση.


There is no ads to display, Please add some

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek
Powered by TranslatePress