Κατηγορίες
Περιλαμβάνοντας την Αναπηρία στην Εκπαίδευση

Δραστηριότητα 4η: Παιχνίδια ρόλων.

Στόχοι:

  1. Βιωματική κατανόηση της αναπηρίας
  2. Πρακτική κατανόηση της έννοιας της προσπελασιμότητας
  3. Βιωματική κατανόηση των στάσεων της κοινωνίας απέναντι στην αναπηρία

Περιγραφή:

Χωρίζουμε τους μαθητές μας σε ζευγάρια ή ομάδες των 3 ατόμων.

Δίνουμε σε κάποιες ομάδες από ένα αναπηρικό αμαξίδιο και τους παροτρύνουμε να μετακινηθούν στην περιοχή και να πραγματοποιήσουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως π.χ. βόλτα για καφέ, ψώνια από καταστήματα κλπ. Στο αμαξίδιο κάθεται ένας συμμετέχων ενώ οι άλλοι παίζουν το ρόλο του συνοδού. Οι μαθητές εναλλάσσονται στο αμαξίδιο. Η δραστηριότητα διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Εναλλακτικά, μπορούμε να δώσουμε ένα μαντήλι και ένα λευκό μπαστούνι, με το οποίο οι συμμετέχοντες θα δένουν τα μάτια του ενός, που θα έχει τον ρόλο του τυφλού, ενώ οι άλλοι θα παίζουν το ρόλο του συνοδού. Εννοείται ότι οι συμμετέχοντες θα εναλλάσσονται στους ρόλους, κατά την διάρκεια της δραστηριότητας.

Προετοιμασία:

Αναζητούμε αναπηρικά αμαξίδια, λευκά μπαστούνια και μαντήλια για την δραστηριότητα.

Ενημερωνόμαστε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους άνθρωποι με κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες, ώστε να βοηθήσουμε τους συμμετέχοντες να βιώσουν καλύτερα την δραστηριότητα, εστιάζοντας σε σημαντικά σημεία.

Δομή δραστηριότητας:

  1. Συνάντηση στο σημείο εκκίνησης.
  2. Οδηγίες.
  3. Δραστηριότητα.
  4. Επιστροφή.

Μετά την δραστηριότητα:

Συζητήστε με τους συμμετέχοντες για τα συναισθήματα που ένιωσαν κατά την διάρκεια της δραστηριότητας, τον τρόπο που τους συμπεριφέρθηκαν, καθώς και τυχόν πρακτικά εμπόδια που αντιμετώπισαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek
Powered by TranslatePress »