Κατηγορίες
Εθελοντές με αναπηρία

Εισαγωγικά

Είναι γενικός κανόνας ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να μετέχουν σε δραστηριότητες και να προσφέρουν ενεργά στην κοινωνία. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους με αναπηρίες. Η εμπειρία μας διαβεβαιώνει ότι η ενεργός εμπλοκή ανθρώπων με αναπηρία σε εθελοντικές δραστηριότητες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής τόσο για τους ίδιους, όσο και για την κοινότητα στην οποία ζουν.

Οι γενικοί στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι οι εξής:

  • Συμβολή στην κοινωνική ένταξη των ανθρώπων με αναπηρίες ή χρόνιες ασθένειες.
  • Συμβολή στην πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, μέσω της συμμετοχής σε δραστηριότητες.
  • Συμβολή στην ανάπτυξη δεξιοτήτων.
  • Συμβολή στην προαγωγή της κοινωνίας, γενικά, με την προσφορά στην κοινότητα.
  • Συμβολή στην κατανόηση από την πλευρά του κοινωνικού συνόλου ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες ή χρόνιες ασθένειες μπορούν να συμμετέχουν κανονικά και ισότιμα σε δραστηριότητες της κοινότητας.

Έχει αποδειχθεί ότι μια ομάδα εθελοντών με αναπηρίες ή χρόνιες ασθένειες, στο πλαίσιο της ενορίας μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Προκειμένου να συγκροτηθεί μια τέτοια ομάδα, θα πρέπει να υπάρχει ένα άτομο, το οποίο θα εκτελεί χρέη συντονιστή. Ο συντονιστής είναι το πρόσωπο αναφοράς των εθελοντών και φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων.

Ο συντονιστής που θα ολοκληρώσει το παρόν επιμορφωτικό πρόγραμμα θα μπορεί να οργανώσει μια εθελοντική δραστηριότητα στην κοινότητα, εμπλέκοντας με επιτυχία εθελοντές με αναπηρίες ή χρόνιες ασθένειες. Επίσης, θα μπορεί να καταγράψει τις πρακτικές και κοινωνικές δεξιότητές τους και να γνωρίζει σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια παραγωγική δραστηριότητα.


There is no ads to display, Please add some

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek
Powered by TranslatePress