Κατηγορίες
Περιλαμβάνοντας την Αναπηρία στην Εκπαίδευση

Δραστηριότητα 6η: Συνεργασία των μαθητών μας με τα άτομα με αναπηρία, ψυχαγωγία αυτών

Την δραστηριότητα αυτή προσέθεσε η νηπιαγωγός Μαρία Τεκελίδου.

Στόχοι:

  1. Βιωματική κατανόηση της αναπηρίας.
  2. Δραστηριότητες ενσυναίσθησης.
  3. Συνεργασία των μαθητών μας με τα άτομα με αναπηρία και ψυχαγωγία αυτών.

Περιγραφή:

Χωρίζουμε τους μαθητές μας σε ζευγάρια ή μικρές μεικτές ομάδες.

Καλούμε άτομα με αναπηρίες κοντά στις ηλικίες των μαθητών μας, ή επισκεπτόμαστε ένα ειδικό σχολείο αν υπάρχει η δυνατότητα.

Δείχνουμε στους μαθητές μας πίνακες ζωγραφικής ατόμων με κινητικά προβλήματα, που ζωγραφίζουν με το στόμα ή το πόδι. Στη συνέχεια τους δίνουμε υλικά και τους ζητάμε να ζωγραφίσουν κι αυτοί χωρίς να χρησιμοποιήσουν καθόλου τα χέρια τους. Μπορούν να δουλεύουν ατομικά ή σε ζευγάρια (βοηθώντας ο ένας τον άλλο π.χ. να ανοιγοκλείνουν τους μαρκαδόρους ή να αλλάζουν χρώμα στα πινέλα)

Εναλλακτικά, μπορούμε να οργανώσουμε ένα τουρνουά επιτραπέζιων παιχνιδιών ή σκάκι με μεικτές ομάδες.

Προετοιμασία:

Επίσης, αν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ηλεκτρικής κουζίνας, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα ζαχαροπλαστικής για να φτιάξουμε κουλουράκια ή κέικ και να κεράσουμε τους καλεσμένους μας σε επόμενη δραστηριότητα που θα έρθουν να μας μιλήσουν για τη ζωή και την εργασία τους.

Τέλος, ζητάμε από τα παιδιά με αναπηρία να μας περιγράψουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια και τα παιχνίδια που θα ήθελαν να παίξουν, αλλά δυσκολεύονται και προσπαθούμε να τα παίξουμε όλοι μαζί.

Ενημερωνόμαστε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους άνθρωποι με κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες, ώστε να βοηθήσουμε τους συμμετέχοντες να βιώσουν καλύτερα την δραστηριότητα, εστιάζοντας σε σημαντικά σημεία.

Φροντίζουμε να εξοπλίσουμε το χώρο μας με εποπτικό υλικό, χρώματα, πινέλα, χαρτιά, επιτραπέζια παιχνίδια κ.λ.π.

Αν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ηλεκτρικής κουζίνας, φροντίζουμε να προμηθευτούμε από πριν τα υλικά που χρειαζόμαστε για τα γλυκίσματά μας.

Μετά την δραστηριότητα:

Συζητήστε με τους συμμετέχοντες για τα συναισθήματα που ένιωσαν κατά την διάρκεια της δραστηριότητας, τον τρόπο που συνεργάστηκαν, καθώς και τυχόν πρακτικά εμπόδια που αντιμετώπισαν.


There is no ads to display, Please add some

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek
Powered by TranslatePress